BEZOEKADRES
CONTACT

T : +31(0) 614816708

E: info@panarchitects.nl

PAN ARCHITECTS
We verlenen volledige architectonische diensten in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers en eindgebruikers, om gebouwen en plekken te creëren die een positieve invloed op het leven van mensen hebben en een genot zijn om te beleven.
PAN Architects heeft veel ervaring in het realiseren van mooie en praktische woningen, uitbreidingen en verbouwingen van huizen in Noord-Holland.
Download het Welkomstpakket voor nieuwe klanten

 

De vrijstaande woning is gesitueerd tussen de lintbebouwing van het buurtschap Terdiek. De hoofdbebouwing van de naastgelegen stolp diende als woning voor de voormalige agrarisch bedrijf en was overkoepelend voor de globale compositie. Het terughouden van het hoofdvolume ten opzichte van de stolp was een pré. Er is gekozen voor een traditionele schuurwoning typologie zodat de karakter van het buitengebied gehandhaafd bleef. Hieruit ontleedt de vrijstaande woning haar verschijningvorm.
Met de schuurwoning typologie als basis sjabloon, werden de massa’s opgedeeld volgens een verhoudingsleer afgeleid van de gulden snede. De verhouding van 1 staat op 1,61 staat in overeenstemming met alle zichtbare delen van de bouw, wat zorgde voor een vertrouw en logisch voorkomen van de hoofdcompositie.

 

 

De Plattegrond van de begane grond is in hoofdopzet een ‘plan libre’, zonder een strakke volgorde, met looproutes die gesuggereerd worden in plaats van opgedrongen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de toepassing van een box-in-a-box principe. Alle ruimtes die geen verbinding met buiten nodig achtten werden samengebracht tot een enkele cluster en als een doosje zorgvuldig in de open plattegrond geplaatst. Dit resulteerde in aaneengesloten ruimtes die op ongedwongen wijze worden omsloten. Het ruimtelijke gevoel wordt versterkt door een ‘langzame’ route die de eetkamer via de leefkeuken met de woonkamer verbindt.
Voor de behandeling van de architectuur is gezocht naar een synthese tussen landelijke, streekeigen architectuur met een nieuwe hedendaagse stijl. De architectuur verwerpt noch negeert de historische karakter van het buitengebied. Tegelijkertijd biedt het een nieuwe kijk op de mogelijkheden die hedendaagse materialen en processen mogelijk maken.

 

Colophon

Functie                                Woonhuis
Plaats                                  Nieuwe Niedorp
Oppervlakte                        255 m2
Oplevering                          2017

 

Kijk veder

Bekijk gerelateerde projecten.

Minimalisme in steenarchitectuur| Nieuwbouw

Wonen aan het water | Nieuwbouw

Transformatie boerderij tot stadswoning | Verbouw