BEZOEKADRES

Stationsplein 99-301

1703 WE, Heerhugowaard

CONTACT

T : +31(0) 614816708

E: info@panarchitects.nl

PAN ARCHITECTS
We verlenen volledige architectonische diensten in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers en eindgebruikers, om gebouwen en plekken te creëren die een positieve invloed op het leven van mensen hebben en een genot zijn om te beleven.
PAN Architects heeft veel ervaring in het realiseren van mooie en praktische woningen, uitbreidingen en verbouwingen van huizen in Noord-Holland.
Download het Welkomstpakket voor nieuwe klanten

Bouwbudget voor een vrijstaande woning van 650 m3 in 2023 

Het bouwen van een nieuwbouwhuis vereist meer dan alleen architectonische expertise; een cruciaal aspect is financieel beheer. De bouwbegroting is een essentieel instrument om de realisatie van uw droomhuis binnen financiële grenzen te waarborgen, waarbij onaangename verrassingen tijdens het bouwproces worden vermeden.  

De bouwbegroting, een nauwkeurige en gedetailleerde kostenraming, is een cruciaal onderdeel van dit proces. Dit omvat grondkosten, bouwkosten, bijkomende kosten en een post voor onvoorziene uitgaven, wat in ons voorbeeld leidt tot een totale investering van EUR 766.500 inclusief BTW. Zo krijgt u een realistisch beeld van de kosten. 

Budgetbeheersing is echter meer dan alleen kostenraming. Het is een continu proces dat aandacht vereist gedurende het hele bouwtraject, ondersteund door de expertise van een bouwkostendeskundige. Deze professional houdt toezicht op de kosten, identificeert risico’s en doet aanbevelingen voor kostenbesparingen zonder in te boeten op kwaliteit of wensen. 

Als architectenbureau streven we ernaar onze klanten te ondersteunen met de nodige kennis en tools voor weloverwogen financiële beslissingen. Door transparantie en controle over het budget te bieden, kunnen we de wensen en behoeften van klanten omzetten in een haalbaar ontwerp. Hiermee wordt uw droomhuis niet alleen een esthetisch genoegen, maar ook een financieel haalbare onderneming. 

Als we kijken naar de kostenraming op basis van kostenkengetallen, presenteren we hieronder de begroting voor een vrijstaande woning van 650 m3 op een gestructureerde manier: 

 

TOTALE INVESTERINGSKOSTEN: EUR 766.500 incl. BTW 

 

 

1. Grondkosten: EUR 300.000 incl. BTW 

 

a. Inbreng grond (inclusief bestaande opstallen) 

        • Verwerving 
        • Aanvoer zwarte tuin grond 

b. Infrastructurele voorzieningen 

        • Grondwerken 

 

2. Bouwkosten: EUR 402.000 incl. BTW 

 

a. Bouwkundige werken (EUR 500 / m3)(EUR 325.000) 

        • Fundering 
        • Skelet 
        • Dakafwerking 
        • Gevelafwerking 
        • Vloeren 
        • Binnenwanden 
        • Trappen 
        • Plafonds 
        • Staartkosten Aannemer 

b. Installaties (EUR 45.000) 

        • Water 
        • Afvoer 
        • Klimaatinstallaties (warmtepomp, WTW) 
        • Elektra (PV panelen) 
        • Staartkosten Onderaanneming 

c. Vaste inrichtingen en voorzieningen 

        • Keuken (EUR 15.000) 
        • WC/ Badkamer (EUR 10.000) 

d. Terrein 

        • Opstallen (schuur, overkapping enz.) (EUR 5.000) 
        • Terreininrichting (EUR 2.000) 

 

3. Bijkomende kosten: EUR 49.500 incl. BTW 

 

a. Honoraria (planontwikkeling en -begeleiding) 

        • Adviseur Energie Prestatie (EUR 1.000) 
        • Architect (EUR 16.000) 
        • Bouwkostendeskundige (EUR 1.500) 
        • Constructeur (EUR 5.000) 
        • Grondmechanisch onderzoek (sonderingen) (EUR 1.000) 
        • Installateur (Riolering, water, binnenklimaat installaties koeling/ verwarming/ lucht, energieopwekking) (EUR 3.500) 
        • Kwaliteitsborger (Wkb) (EUR 4.500) 
        • Opmeting van het terrein (maatvoering nieuwbouw) (EUR 500) 
        • Toezicht (EUR 2.500) 
        • Heffingen (legekosten) (EUR 7.500) 

b. Aansluitkosten (Rioleering, Nutsvoorzieningen) (EUR 5.000) 

c. Verzekeringen (CAR, Woningwaarborg) (EUR 1.500) 

 

4. Onvoorzien (reserves): EUR 15.000 incl. BTW 

 

 

Deze kostenraming op basis van kostenkengetallen geeft een overzicht van de geschatte kosten voor elk aspect van het project. Hiermee kunt u een duidelijk beeld krijgen van de verwachte investeringskosten voor uw vrijstaande woning van 650 m3. 

Wilt u meer weten over hoe u stapsgewijs uw eigen huis in zelfbouw kunt realiseren?

Lees het gedetailleerde, stap-voor-stap proces. De architect legt u zelf de details uit, zodat u met vertrouwen aan de slag kunt gaan met het bouwen van uw droomwoning.

Unieke projecten op maat

Onze focus op unieke projecten die aansluiten bij persoonlijke smaak, levensstijl en gezinsbehoeften van de opdrachtgever komt duidelijk naar voren in een recent woningproject in Nieuwe Niedorp. Daar hebben we een schuurwoning gerealiseerd die perfect past binnen de traditionele bouwstijl van Terdiek en tegelijkertijd is uitgerust met moderne voorzieningen. Voor meer details kunt u ons project Schuurwoning Nieuwe Niedorp bekijken. 

Duurzaam bouwen

Bij ons architectenbureau staat duurzaamheid centraal. We ontwerpen huizen met minimale milieu-impact en omarmen de groeiende vraag naar duurzaamheid en ‘circulair’ bouwen. Onze focus ligt op energie-efficiëntie en het gebruik van milieuvriendelijke bouwmethoden, zoals CLT-bouw. CLT staat voor Cross-Laminated Timber en maakt gebruik van massieve houten panelen voor wanden, vloeren en daken. Deze panelen bieden voordelen zoals snelle bouwtijden, duurzaamheid en ontwerpflexibiliteit. Ontdek hier meer over de voordelen van CLT-bouw. 

Wat is CLT en waarom is het belangrijk voor duurzame architectuur?

Cross-Laminated Timber (CLT), oftewel kruislings gelamineerd hout, is een bouwmateriaal dat steeds meer erkenning krijgt vanwege zijn duurzaamheidsvoordelen en de esthetische mogelijkheden die het biedt voor het bouwen van structuren. Als we CLT in het perspectief van duurzaamheid plaatsen, zijn er meerdere niveaus waarop dit materiaal positief bijdraagt aan zowel het bouwproces als de uiteindelijke constructie.

Verbouwing Hillegom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minimalisme in steen

Een bijzonder robuust ontworpen huis voor een gezin van drie personen. Sober en toch verfijnd biedt het huis terughoudendheid in de vertrekken die de gebruikers. Dit gebouw is een opeenvolging van externe en interne ruimten die spelen met de begrippen stevigheid en transparantie, geslotenheid en openheid, ze vullen elkaar aan om een hedendaagse leefruimte te scheppen.  

Hybride woon-werk uitbreiding

Architectonische ritmiek en samenspel tussen materiaal en de verticaliteit.

Schuurwoning Nieuwe Niedorp

Met de schuurwoning typologie als basis sjabloon, werden de massa’s opgedeeld volgens een verhoudingsleer afgeleid van de gulden snede. De verhouding van 1 staat op 1,61 staat in overeenstemming met alle zichtbare delen van de bouw, wat zorgde voor een vertrouw en logisch voorkomen van de hoofdcompositie.

 

 

Wonen aan het water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kantoor Veghel

Het gebouw balanceert licht en massa, openheid en beslotenheid, zowel binnen als buiten. Een groot atrium van twee verdiepingen hoog verbindt de receptie en flexibele werkruimten op de begane grond met de speciale kantoren op de eerste verdieping. De gemeenschappelijke ruimte is verdeeld over de hele voorgevel, met weidse uitzichten naar buiten. De ritmische, smalle zijopeningen worden gecomplementeerd door dakramen boven het atrium in dezelfde ritmiek, zodat overal daglicht binnenvalt.

Transformatie boerderij tot stadswoning

Een gezinsvriendelijke, lichte en open omgeving te creëren: een huis met verfijnde eenvoud, intelligent ruimtegebruik, moderne hedendaagse accenten, maar met respect voor het originele gebouw.  

Over Ons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brasserie Radboud

Het restaurant D’Moriaan is gevestigd in een van de oudste historische panden van Warmenhuizen. Na een succesvolle crowdfundingsactie kregen we de opdracht om het interieur van het restaurant opnieuw in te richten en de aangrenzende feestzaal om te vormen tot een moderne, stijlvolle brasserie.

Heerbestemming Alkmaar

Een moderne kantoor in een oud industrieel pakhuis met verborgen kwaliteiten, in de wijk Viaanse Molen in Alkmaar.